Jumaat, 24 Februari 2012

Buat gambar 3D dengan Paint.net


Assalamualaikum.
Apa khabar orang orang kampung..hehe..
Hari ni kite (aceh..kite la pulak..hehe) nak ajar cara buat gambar 3D dengan menggunakan Paint.Net.


 Langkah 1
- Buka Paint.Net anda.

- Pergi ke "File" panel & klik "Open".
- Cari gambar yang anda nak buat 3D.

 Langkah 2
- Buat new layer dan "Fill in" kan layer baru tu dengan warna biru muda.
- Pergi ke layer gambar anda dan copy layer itu.
- Buat new layer no 2 and paste kan gambar yang anda copy tadi.
- Buat new layer no 3 "Fill In" kan layer itu dengan warna biru. (sama seperti step mula2 tadi)

 Langkah 3
- Pergi (klik) kat layer paling atas (layer no 3).
- Klik "Adjustments" panel, pilih "Invert Colour".
- Maka ia akan bertukar warna merah.
Langkah 4
- Pergi ke layer paling atas (layer no 3), tekan "Layer Propertise" (layer panel)
- Tukar "Blending Mood" dari "normal" ke "Overlay".
- Buat step yang sama untuk layer no 1. (bukan layer gambar ye!)


Langkah 5
- Pergi ke layer atas sekali (layer no 3).
- Klick "Merge Layer Down" button (pada layer panel)
- Maka layer 3 akan bergabung dengan layer 2.
- Pergi ke layer panel & klik "Layer Properties".
- Tukar "Blinding Mood" dari normal ke "overlay.


Langkah 6
- Pergi ke layer no 2 (warna biru).
- Klik "Merge Layer Down" button (pada layer panel)
- Maka layer 2 akan bergabung dengan layer 1.
- Pergi ke layer panel & klik "Layer Properties".
- Tukar "Blinding Mood" dari normal ke "overlay.

 LAngkah 7
- Pergi ke layer paling bawah.
- Gerakan (move) layer tu ke kiri atau bawah (secukup rase) supaya ia nampak timbul seperti yang anda mahukan.
- Crop kan gambar itu (buang bahagian yang x ok)
- Done!**Tips: Save kan sebagai TIF or PNG untuk mendapat kualiti yang baik.


VIDEO CONTOH


 
 
SeLaMat MenCuba =)
 
p/s: Jangan Kecilkan Otak Anda... =)
 
 
 
 

ARTH

Meskipun artikel yang diterbitkan disini adalah dibawah pengurusan Batu Kurau, anda dinasihati menapis setiap sumber untuk mencari kebenaran. Pihak Batu Kurau Kampungku Blogspot tidak bertanggungjawab diatas sebarang salahlaku dan komen anda di blog ini. Terima Kasih

0 comments:

Catat Ulasan

 

Copyright @ 2013 Batu Kurau Kampungku.