Rabu, 22 Februari 2012

Buat Animasi Button Dalam HTML
Asslamulaikum murid-murid semua..
sapa yang tak hadir kelas hari ini?..hehe.

Ok,seperti yang admin janji, hari ni admin akan ajar cara nak buat "button" kat blog/website yang boleh bertukar warna/tulisan/rupa or apa-apa aje lah , janji anda kreatif..hehe..


Langkah 1. (upload)

- Sediakan 2 "button"/"picture" anda yang berlainan, cnth, satu warna merah satu warna biru. Sape yang terlepas cara nak buat "button" sendiri, boleh klik kat sini  atau scroll je kat bawah.
- Uploadkan "button"/"picture" anda kat Photobucket atau kat mana-mana image hosting yang anda guna.
- Copy "Direct link" kedua-dua "button"/"picture" yang anda upload kat Photobucket tadi.


                                               


                                          
 

Langkah 2. (HTML)
- Cuba study (kalu nak faham) atau copy html dibawah.
- Buka Notepad & paste kan html dibawah.

<a href="http://www.lamanwebAnda.com"><img alt="Click" border="0" height="69" onmouseout="this.src='http://link-picture1-anda/tadi'" onmouseover="this.src='http://link-picture2-anda/tadi'" src="http://link-picture1-anda/tadi" width="175" /></a>


****JANGAN COPY YANG BAWAH INI****

- Cuba cari "http://www.lamanwebAnda.com" kat html di atas dan tukar dengan alamat blog/web anda. *(http:// <---wajib tulis)
 

- Cuba cari "http://link-picture1-anda/tadi" kat html di atas dan tukar dengan link yang anda copy masa anda upload "button"/"picture" nombor 1 anda kat image hosting td. *(pastikan format kat ujung link tu ada[.jpg/.png/.tif]. cth: http://photobucket/albumsaya/button1.png <---format png)
 

- Cuba cari "http://link-picture2-anda/tadi" kat html di atas dan tukar dengan link yang anda copy masa anda upload "button"/"picture" nombor 2 anda kat image hosting td. *(pastikan format kat ujung link tu ada[.jpg/.png/.tif]. cth: http://photobucket/albumsaya/button2.png <---format png)
 

- Cuba lihat "border" , "height" , "width" . [border-biarkan nilainya "0"] [height-(size)adjust anda mahu button itu tinggi mana] [width-(size)adjust anda mahu button itu lebar mana].Langkah 3. (Finishing)
- Copy html yang telah siap & paste kan ke dalam blog post anda atau dimana-mana (blog/web anda) yang anda mahu.
- siap.


**Tips: tambah "<center>" pada awal html "</center> pada akhir html, utk buat button anda berada center di post blog/web anda.


Click
Click
~Selamat Mencuba~

ARTH

Meskipun artikel yang diterbitkan disini adalah dibawah pengurusan Batu Kurau, anda dinasihati menapis setiap sumber untuk mencari kebenaran. Pihak Batu Kurau Kampungku Blogspot tidak bertanggungjawab diatas sebarang salahlaku dan komen anda di blog ini. Terima Kasih

0 comments:

Catat Ulasan

 

Copyright @ 2013 Batu Kurau Kampungku.