Isnin, 27 Februari 2012

Kegunaan Kulit Pisang & Serbuk Kapur



Assalamualaikum..
Kak Biah kat umah tu dok buat apa tu? hehe.. Terima kasihlah pada yang masih setia dengan blog kita ni ha... =)
Hari ni admin nak kongsi 2 tips yang amat berguna & mudah untuk kita.. Meh kita tengok.
Tips 1- Kilatkan Barangan Kulit
Selalunya orang suke buang kulit pisang macam tu je kan? Sebenarnya banyak kegunaan kulit pisang ni. Sebagai contoh, ianya boleh di buat baja untuk pertanian, selain itu dia juga boleh di jadikan "scrup" untuk kecantikan kulit.
Tapi hari ini admin nak kongsi yang mungkin belum ramai yang tahu bahawa kulit pisang juga boleh mengilatkan barangan kulit.
Cara-caranya:
         
          - Ofcoz la kena buang or makan dulu isi pisang tu ha..buat cokodok pun sedap..haha.
          - Buang sisa-sisa isi yang kadang-kadang masih ada kat kulit pisang tu selepas kita makan.
          - Basuh sikit kulit pisang tu dengan air (bahagian dalam kulit pisang).
          - Pastu gosok la bahagian barangana kulit yang anda nak kilat kan. (Guna bahagian dalam kulit pisang, bukan luar)
          - Letak di tempat yang serdahana ( xpanas, xsejuk)
          - Biar beberapa jam, pastu cuci la dengan kain lembab (lembab sikit je).
       ***AWAS = Semut amat sukakan kemanisan, jadi jangan lupa cuci dulu kulit pisang, & jangan letak di tempat yang lembab.
         

 
 Tips 2- Menangani Masalah Semut di Rumah
Ok, kalau sapa yang dah try tips kat atas tetiba kene hurung dengan semut, admin x bertanggung jawab ye, rumah korang tu banyak sangat semut..hehe
Tapi tak ape, admin bagi 1 lagi tips untuk semut dari memasuki rumah...Apa yang anda perlukan adalah serbuk kapur. Serbuk kapur ni boleh di dapati di pasaraya atau kedai-kedai yang berhampiran.(jangan la p cari kat kedai moto plak, memang tak ada la)
Cara-caranya:

          - First, sapu la rumah tu dulu, susun-susun apa yang serak tu ha.
          - Tabur serbuk kapur tadi kat keliling rumah (luar rumah, dalam pun boleh tapi kalau ada anak kecik, baik jgn. Tabur kat luar je la)
          - Cth: Keliling rumah,bilik air,tepi-tepi dapur & peti sejuk.


Ok.siap..InsyaAllah berkesan...
Admin cuma berkongsi, menjadi ke tak, itu dengan Izin Dia.hehe..

Selamat Mencuba =)

           




ARTH

Meskipun artikel yang diterbitkan disini adalah dibawah pengurusan Batu Kurau, anda dinasihati menapis setiap sumber untuk mencari kebenaran. Pihak Batu Kurau Kampungku Blogspot tidak bertanggungjawab diatas sebarang salahlaku dan komen anda di blog ini. Terima Kasih

0 comments:

Catat Ulasan

 

Copyright @ 2013 Batu Kurau Kampungku.