Khamis, 19 Januari 2012

Masuk Hospital - Denggi

Denggi
Apa itu demam denggi?
Demam denggi ini ialah sejenis penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus denggi yang dibawa oleh nyamuk Aedes. Demam denggi ini tersebar melalui gigitan nyamuk aedes daripada pembawa virus denggi kepada kita yang sehat ni.
Ada member Admin D yang masuk hospital baru2 ni sebab di suspect denggi, sebab tu i tulis post ni coz nak share dengan u all tentang demam denggi ni.

Antara tanda2 demam denggi ada lah seperti :-

1. Demam kuat secara mengejut
2. Demam berterusan
3. Sakit teruk pada tulang-tulang, otot, sendi dan biji mata
4. Ruam atau bintik merah pada kulit
5. Pendarahan di bawah kulit dana pada hidung serta gusi
6. Sakit kepala
7. Hilang selera makan
8. Muntah-muntah
9. Sakit perut
10. Gatal-gatal pada badan


Kalu u all ade rasa cm tanda2 kat atas ni cepat2 la pi hospital or klinik ok..Jangan u all tak tau demam denggi boleh membawa maut ok..so kalu rasa sakit or demam berpanjangan cepat2 la jumpe doctor ok..


p/s Harap2 member i cepat sembuh..


ARTH

Meskipun artikel yang diterbitkan disini adalah dibawah pengurusan Batu Kurau, anda dinasihati menapis setiap sumber untuk mencari kebenaran. Pihak Batu Kurau Kampungku Blogspot tidak bertanggungjawab diatas sebarang salahlaku dan komen anda di blog ini. Terima Kasih

0 comments:

Catat Ulasan

 

Copyright @ 2013 Batu Kurau Kampungku.