Isnin, 25 Jun 2012

Rahsia "Baby On Board"


                Tahukah anda ianya telah digunakan semenjak tahun 1984 dan dikomersialkan oleh syarikat Safety 1st Corporation  di US. Ianya merebak ke UK dan popular dengan perkataan "Princess on board" & Litter Person on board". Dan pada abat ke 21, ianya muncul di Italy & japan dgn perkataan "baby on car".


              Dan kira-kira 5 tahun sebelum ini , "Sign board" & "Stiker board" ini menjadi popular di Malaysia. Kini dengan arus semasa, berbagai perkataan digunakan seperti "sexy in the car" , Future Engineer in Board" , sehinggalah ke "Litter PM in board".

            Tapi tahukah anda bahawa sign board ini sebenarnya dicipta untuk tujuan keselamatan/kecemasan. Contohnya apa bila berlaku kemalangan, pihak penyelamat akan tahu bahawa didalam kereta tersebut ada baby atau kanak-kanak.
Dan cara ini telah digunakan di Amerika sejak dulu lagi bagi langkah memudahkan penyelamat menyelamatkan baby atau anak mereka.

p/s: Kalau "sexy in car" mcm ne lak ni?hehe..


ARTH

Meskipun artikel yang diterbitkan disini adalah dibawah pengurusan Batu Kurau, anda dinasihati menapis setiap sumber untuk mencari kebenaran. Pihak Batu Kurau Kampungku Blogspot tidak bertanggungjawab diatas sebarang salahlaku dan komen anda di blog ini. Terima Kasih

0 comments:

Catat Ulasan

 

Copyright @ 2013 Batu Kurau Kampungku.